Völler Adél, magán-énektanár

Én igazából azt sem tudtam, mire jelentkeztem…

A veszprémi zeneiskolában hallottam Gabit és Alexet beszélni a módszerről.

Nagyon érdekes volt… ahogy haladtunk előre az időben, percről percre egyre jobban éreztem, hogy nekem ez kell… hogy ez engem nagyon érdekel.

Több, mint 30 éve vagyok magán-énektanár. Mindig is nyitott voltam az új dolgokra, módszerekre, stílusokra. Imádom a szakmámat, boldog és elégedett ember vagyok. Az évek múlásával egyre inkább a holisztikus gondolkodás, életszemlélet, pedagógia felé nyitottam . Minden érdekel, ami az egyént, embert, mint egy organikus egészet vizsgálja.

Minthogy az énekesnek a hangszere a saját teste, nem kis felelősség és feladat testünk működésének ismerete, megértése. Szépen, természetesen énekelni csak ép testben, ép lélekben lehet…

Amikről Gabi és Alex beszéltek, a nyelvtartás, nyelvlökéses nyelés, szájlégzés, túllégzés és ezek kapcsolata a hangadással, fogazattal, testtartással, merev háttal, refluxszal, térdfájdalommal, (hogy csak egy párat említsek a hallottakból) – szóval ráismertem, hogy ezek az én valós problémáim is…

Igazán lázba jöttem, hogy én ezekről sokkal többet szeretnék tudni.

Meg szeretném oldani ezen problémáimat, és szeretnék segíteni megoldani azokét is, akik hozzám jönnek énekelni tanulni.

Ezek után, miután Veszprémben felkeltették az érdeklődésemet, így kerültem el Budapestre  a Dsmile tréningre. Sok „véletlen” közrejátszásával sikerült megoldanom, hogy a maroknyi kis csapat része lehessek…

Nagyon vártam és tele voltam jóleső izgalommal.

Éreztem, hogy valami különleges dologban lesz részem.

Felhőtlen jókedv uralta az ott töltött órákat. Jókedv, és kemény munka…

Gabi ugyan már az elején figyelmeztetett bennünket, nem ülni és jegyzetelni fogunk… bár azt is tettük… de munkánk legnagyobb része aktív mozgás volt, szőnyegen, labdán, hengeren, fekve, ülve, mászva, kúszva. Közben pedig puszikat dobtunk, csettintettünk, halacskáztunk, berregtünk a szánkkal, verseket mondtunk, és mindenféle (számomra) lehetetlenségeket műveltünk, összekötve a két agyféltekénket… aztán egyszer csak kezdett összeállni az egész… egyre jobban élveztük, hogy egyre ügyesebbek vagyunk és közben jó nagyokat kacagtunk, és jó nagyokat rácsodálkoztunk az egyszerű igazságokra, amik kézzel fogható bizonyságokká lettek számunkra.

Engem special kisebb fajta sokk ért, hogy szájlégző, nyelvlökéses nyelő és túllégző vagyok, és a nyelvállásom is rossz… igazából eddig erre még senki nem hívta fel a figyelmemet.

De hamar megértettem, az itt tanultak alapján, hogy a refluxom, a rossz testtartásom, és a térdfájásom is a helytelen és rossz nyelvtartásom és nyelésem eredménye… meg a szájlégzésemé… na, innen szép a győzelem!!! De képes leszek rá!!!

Amúgy már rengeteget javult, (egy hét elteltével) mert tudatosan odafigyelek rá, és javítom.

Amikor csak tudok, az orromon veszek levegőt, figyelek a nyelésre is. És: 55 év után, először tudom végre öklendezés nélkül lenyelni a gyógyszert!!! Már ezért is nagyon hálás vagyok…

Volt a két aktív hétvége között 4 napunk otthon, hogy gyakorolgassuk a tanultakat, hallottakat.

Baracsy Gabi vezető tréneren kívül megismerhettük még Dr. Zalka Judit, Bóday Ádám, valamint Winter Adél gondolatait is, 1-1 nagyszerű előadás keretében.

A képzés 6 napjából a 4. nap volt a legnehezebb. Nagyon érdekesen fáradtam el. Agyilag is, fizikailag is. Totálisan.

Nekem a mozgás feladatok voltak a legnehezebbek, a korom és a „pehelysúlyom” miatt.

De egyúttal megbizonyosodtam róla, hogy a testem nem teljesen jól működik, és ez az egyik legnagyobb feladatom most, hogy ezen változtassak és javítsak. De úgy érzem, most igazi motivációt kaptam. Képes leszek rá.

Összegezve rendkívül jól éreztem magam a tréningen, és rengeteget tanultam.

De a legfontosabb, hogy úgy érzem, még sokkal többet szeretnék és fogok tanulni.

Szóval – ez még csak a kezdet!

Most a Dvoice tréning következik…

Aztán a többi specifikus képzés, hogy több korcsoport tanításához is jól értsek.

Szeretnék még jobb énektanár lenni, hogy sok olyan boldog éneklő gyermek és felnőtt kerüljön ki a kezem alól, akik (a Dsmile módszer révén) jobban ismerik és használják a testüket.

Célom, hogy a Dsmile csapat felkészült trénere legyek, akinek fő területe a Dvoice lesz.

Boldog és hálás vagyok, hogy ide tartozhatom.

Ez egy nagyszerű csapat és egy nagyszerű dolog!

Köszönöm.

Völler Adél magán-énektanár, Veszprém

Tovább a kategóriában: Pap Anita Réka »